Hyppää sisältöön

Miten tullaan katolilaiseksi?

Mikäli toisessa kirkkokunnassa kasteen saanut kristitty tahtoo liittyä katoliseen kirkkoon, hänen tulee ottaa yhteyttä seurakunnan kirkkoherraan. Helsingissä asuville tämä tarkoittaa joko pyhän Henrikin tai pyhän Marian seurakunnan kirkkoherraa.  Seurakunnat ja niiden yhtestiedot löytyvät täältä (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.).

Yhteydenotosta alkaa yleensä vuoden kestävä tutustumisaika.  Sen tarkoituksena on, että katolisesta kirkosta kiinnostunut saa tarvittavat perustiedot katolisesta uskosta ja elämäntavasta sekä oppii tuntemaan seurakuntansa ja hiippakunnan elämää. 

Helsingissä tämä tietojen hankkiminen tapahtuu lukuvuoden kestävällä kurssilla, jolle voi osallistua myös ilman varmaa aikomusta liittyä katoliseen kirkkoon.

Tutustumisvuoden jälkeen kirkosta kiinnostunut voi ratkaista, tahtooko hän tulla kirkon täyteen yhteyteen. Kirkkoherra esittelee asian piispalle, joka ottaa uuden jäsenen kirkon yhteyteen ja antaa hänelle tavallisesti samalla vahvistuksen sakramentin. Jos kastamaton aikuinen tai nuori aikuinen tahtoo tulla kristityksi ja katolisen kirkon jäseneksi, hän voi ottaa yhteyttä sen katolisen seurakunnan kirkkoherraan, jonka alueella hän asuu. Kirkkoherra neuvoo, miten kasteopetus eli katekumenaatti kussakin tapauksessa järjestetään. Mikäli mahdollista, aikuinen kastetaan tavallisesti pääsiäisyön vigiliassa, jonka yhteydessä hän saa myös vahvistuksen sakramentin sekä ensimmäistä kertaa pyhän kommuunion.