Hoppa till innehåll

Vigsel

Den helige Paulus säger: ”Men, älska era hustrur som Kristus också älskade kyrkan… Detta är en stor hemlighet; Jag menar Kristus och kyrkan”
(Ef 5:25,32).

Gud har velat upprätta äktenskapet, där en man och en kvinna ingår i en nära förening av liv och kärlek, och ge det sina egna regler redan i världens skapelse. Därför är dess syfte naturligtvis för makarnas bästa och för att skaffa och uppfostra barn. Kristus har upphöjt äktenskapet mellan de döpta till sakramentets status.

Äktenskapets sakrament ger makarna nåden att älska varandra med samma kärlek som Kristus älskar kyrkan, varigenom den nåd som förmedlas av sakramentet fullbordar kärleken mellan makarna, stärker deras oupplösliga förening och helgar dem på vägen till evigt liv . Äktenskapets sakrament förenar alltså kristna makar för livet och förmedlar Guds nåd och styrka till dem att uppfylla sin kallelse i ömsesidig kärlek, stödja varandra och uppfostra sina barn.

Hela äktenskapet är ett sakrament, inte bara invigningen. Äktenskapet bygger på brudgummens och brudens uttryckta vilja att ge sig själva till varandra ömsesidigt och definitivt för att leva i en förening av trogen och fruktbar kärlek. Äktenskapets sakrament administreras därför inte av en präst eller en diakon, utan av brudparet till varandra. Kyrkan bevittnar och bekräftar en sådan förening och stärker den med sin bön och välsignelse.

En katolik kan endast ingå ett giltigt äktenskap och endast i den katolska kyrkan. Detta bör också beaktas i de fall då den framtida maken är icke-katolik eller själva äktenskapet ska ingås någon annanstans. Att gifta sig föregås av lämplig förberedelse och bland annat en utredning om hindren för äktenskap. Därför bör en katolik som gifter sig kontakta sin egen församling i god tid innan det planerade äktenskapet.

Av tungt vägande skäl kan, med biskopens tillstånd, vigningen även utföras på annat håll eller av annat trossamfund. Även då kan den katolske prästen delta i vigselceremonin genom att välsigna ringarna, ge paret en välsignelse eller på annat sätt.

Eftersom ett giltigt ingått kristet äktenskap varar till döden, kan kyrkan inte förordna den gifte till nytt äktenskap, även om han har fått en civil skilsmässa. I vissa fall går det att be stiftsrätten att utreda om det tidigare äktenskapet var giltigt ingått.

När ni skall ingå ett katolskt äktenskap
bör ni så tidigt som möjligt
kontakta er egen katolska församling!