Hoppa till innehåll

Vad är dopet?

”Gå därför och gör alla folk till mina lärjungar: döp dem i Faderns och Sonens och den helige Andes namn och lär dem att hålla allt som jag har befallt er att hålla” (Matt 28:19-20).

I dopet föds en person in i ett nytt liv i Jesus Kristus, han blir ett tempel för den Helige Ande och han förenas som en medlem av Guds familj, kyrkan. Enligt Herrens vilja är dopet nödvändigt för en människas frälsning, liksom kyrkan själv som ger dop. I detta sakrament är en person förlåten för arvsynden och alla sina personliga synder. Ett giltigt dop kan inte upprepas.

En katolsk förälder har en allvarlig skyldighet att ge sitt barn dop genom den katolska kyrkan och att fostra honom i den katolska tron ​​i enlighet därmed. Dopet ska inte skjutas upp i onödan, utan barnet ska döpas så snart som möjligt efter födseln. Dop utförs vanligtvis i en kyrka. Det är ingen namngivning, men föräldrarna ger redan sitt barn ett namn som dopfunktionären frågar i början av tillställningen och som han tilltalar barnet som ska döpas med. Vuxna brukar döpas på påsknatten efter ungefär ett års undervisning eller katekumenat.

Det måste finnas minst en gudförälder som måste vara 16 år och bekräftad katolik. Utöver honom eller dem kan det finnas ett icke-katolskt vittne vid dopet, som måste vara kristen.

Om ett odöpt barns liv är i fara, ska dop omedelbart ges. Alla icke-katoliker kan då döpa, så länge dopet utförs med rent vatten i enlighet med kyrkans avsikt. Döparen häller lite vatten på barnets huvud och säger: ”Jag döper dig i Faderns och Sonens och den Helige Andes namn”. Det på detta sätt utförda dopet anmäls till din egen församling så snart som möjligt.

Praktiska saker:

Dopets sakrament firas i samband med söndagsmässa eller på lördag utan mässa. För de som bor långt från Helsingfors kan prästen även ge dopets sakrament i familjens hem. Kontakta församlingsexpeditionen 1-2 månader innan dopceremonin. Hitta lämpliga gudföräldrar för barnet. De måste vara aktiva medlemmar i den katolska kyrkan som har mottagit konfirmationssakramentet och regelbundet delta i nattvardens sakrament och botens sakrament.