Hoppa till innehåll

Medlemsavgift

I Helsingfors stift finns skyldighet att betala medlemsavgifter. Medlemsavgiften gäller för varje katolik över 18 år som har en årsinkomst på minst 15 000 € och som inte har några tvingande skäl att inte betala den. Medlemsavgiftens belopp är 1,5 % av den skattepliktiga inkomsten (eller liknande annan inkomst).

St. Henriks katedralförsamlings konto för medlemsavgift:

FI61 1014 3000 2118 01
Referens: 90010

Här (Besök en extern webbplats. Länken öppnas i en ny flik.) (länken öppnas i en ny flik) hittar du en praktisk medlemsavgiftskalkylator och ytterligare information om medlemsavgiften.


Ett meddelande från kyrkoherden
18/12/2017

Kära församlingsmedlemmar,

Stiftets ekonomiska råd bekräftade vid sitt möte den 15 december 2017 att de primära uppbärarna av medlemsavgifterna är församlingarna. Det innebär att församlingsmedlemmar i framtiden kommer att rikta sitt ekonomiska stöd till församlingen istället för stiftet. Församlingen betalar då 10 % av alla sina inkomster till stiftet, som biskopen tidigare på hösten (17 oktober) föreskrivit.

Prenumerationsavgifter för tidningen Fides faktureras via stiftet och till stiftets konto. Tidningen betalas därför inte från medlemsavgiftsinkomster utan en faktura skickas till katoliker och andra prenumeranter från tidningen genom Informationscentralen.

Mötet beslutade också att stiftet inte ska stänga det egna medlemsavgiftskontot. Det finns personer som vill stödja stiftet specifikt och av den anledningen beslöt man att behålla medlemsavgiftskontot.

Ekonomiska rådet beslutade att se över ärendet igen under hösten nästa år, då det kommer att ses hur detta system fungerar. I samma sammanhang ska vi undersöka om det nämnda 10-procentiga bidraget till stiften är rätt belopp.

Med vänlig hälsning,
Pappa Marco
kyrkoherde


Biskopens meddelande

Kära stiftsfolk,

Den senaste tidens ekonomiska förändringar, såsom prästernas lön, har väckt många frågor bland stiftets människor, men också intresse för hur kyrkan ska klara sig ekonomiskt under de nya omständigheterna. Därför vill jag ta reda på hur stiftets folk ekonomiskt kan stödja kyrkan och samtidigt vill jag lyfta fram deras ansvar i den här frågan.

I den katolska kyrkan är varje medlem i kyrkan, varje församlingsmedlem, skyldig att ekonomiskt stödja den egna kyrkans och församlingens verksamhet i den utsträckning det är möjligt. I Helsingfors katolska stift kommer detta att ske från början av 2018 på följande sätt:

Varje vuxen katolik är skyldig att betala 1,5 % av sin skattepliktiga inkomst till sin församlings medlemsavgiftskonto. (Detta behöver givetvis inte göras, åtminstone inte fullt ut, om kyrkomedlemmen har stora ekonomiska utmaningar). Det mest rekommenderade sättet är att göra en automatisk månatlig banköverföring till kyrkans medlemsavgiftskonto. Församlingarna skänker regelbundet cirka 10 % av den inkomst de samlar in till stiftet. Stiftet behöver dessa inkomster för att upprätthålla gemensam verksamhet och t.ex. att stödja de kyrkor som inte är självförsörjande.

Denna instruktion ersätter alla tidigare instruktioner om ekonomiskt stöd till kyrkan. Stiftet kan dock fortfarande stödjas direkt som tidigare, och prenumerationsavgiften för tidningen Fides som skickas till varje katolskt hem ska fortfarande betalas årligen.

Tack till alla er som redan stöttar kyrkan!

I Helsingfors den 8 januari 2018

+Teemu Sippo SCJ
Biskop i Helsingfors